Elise’s werk bij Vluchtelingenwerk Den Haag

Hoewel ze officieel nog bezig is met een master Management of Cultural Diversity aan de Universiteit Tilburg werkt Elise Schutte al een aantal jaar intensief bij Vluchtelingenwerk Den Haag. Eerst als vrijwilliger bij de afdeling gezinshereniging en later als medewerker. Wij interviewden Elise over haar werkzaamheden en ervaringen.

  “In eerste instantie wilde ik een paar uur per week taalmaatje worden, maar eenmaal bij Vluchtelingenwerk werd ik zo enthousiast dat ik uiteindelijk drie dagen in de week aan de slag ben gegaan bij afdeling gezinshereniging.”

Welkom Hier event

Elise aan het werk tijdens het Welkom Hier Event

Wat doet de afdeling gezinshereniging precies?

“In Nederland hebben mensen met een status drie maanden de tijd om gezinshereniging aan te vragen. Bij Vluchtelingenwerk Den Haag begeleiden we mensen van de aanvraag tot het moment dat het definitief duidelijk is of het gezin wel of niet naar Nederland mag komen. Begeleiding bij dit proces is ontzettend belangrijk, niet alleen omdat de deadline van drie maanden ontzettend streng is, maar ook omdat familiebanden soms lastig aan te tonen zijn en het vaak een probleem oplevert als kinderen van boven de achttien zich bij hun familie in Nederland willen voegen.”

Waar ben je de afgelopen tijd mee bezig geweest bij vluchtelingenwerk?

“Toen de vluchtelingenstroom toenam, was er veel aandacht voor in de media. In die tijd was het bij Vluchtelingenwerk Den Haag ontzettend druk. Wij kregen veel vrijwilligersaanmeldingen binnen van mensen die geraakt waren door wat ze in de media zagen. In Den Haag werden er daarnaast 600 vluchtelingen opgevangen in het voormalige ministerie van Sociale Zaken. Ik ben toen als medewerker heel veel verschillende dingen gaan organiseren; van informatiebijeenkomsten in de buurt tot activiteiten in de opvang zelf.”

Welke leuke activiteiten werden bij de noodopvang ondernomen?   

“Er waren zo ontzettend veel leuke activiteiten bij de noodopvang. Vooral in het begin werden we overspoeld met mails van mensen die graag een initiatief wilde starten. Een voorbeeld van een ontzettend leuk initiatief was ‘buurt mapping’. Tijdens deze activiteit gingen een vrijwilliger en een vluchteling de buurt op allerlei verschillende factoren ‘mappen’. Zo onderzochten ze bijvoorbeeld hoe gastvrij de buurt was. Concreet kwam het erop neer dat ze bij buurtbewoners aanbelden en met hen in gesprek gingen. Vaak werden ze uitgenodigd voor koffie of een lunch.”

39533963-f9e9-4d05-ae07-2bca2b4ffce8

Syrische vluchtelingen tijdens het bevrijdingsfestival

In de media wordt veelal gesproken over de negatieve reacties van mensen op vluchtelingen. Merk je hier iets van tijdens je eigen werk?

“Natuurlijk krijgen wij ook weleens een negatieve reactie van iemand via de mail. Maar ik zie vooral dat mensen het heel leuk vinden om met vluchtelingen in contact te komen. Dit jaar ben ik bijvoorbeeld met Vluchtelingenwerk naar een bevrijdingsfestival gegaan. Syrische vluchtelingen hebben hier zelfgemaakte Syrische hapjes uitgedeeld. Ik zie dan vooral dat mensen heel positief op vluchtelingen reageren. De meeste Nederlanders staan gelukkig wel open voor een goed gesprek.”

IMGP3990_AH

 

Leave a comment